luni, 10 august 2009

Thasos, Rai pentru pitzi made in Romania

Abia m-am intors din Paradis in mijlocul agitatiei orasului, un furnicar de care uitasem in numai 10 zile si pe care nu doream sa-l mai vad vreodata. Paradisul meu s-a chemat insula Thasos din Grecia si va ramane tot timpul in sufletul meu ca unul dintre cele mai frumoase locuri in care am fost vreodata. Intr-o parte, cat vezi cu ochii paduri de pin, iar in cealalta parte, marea. In loc de muste aveau fluturi multicolori, iar in loc de apa mizerabila si plina de gunoaie, aveau o mare limpede ca un cristal si verde ca un smarald careia puteai sa-i vezi fundul chiar si de la 10 m. Nu am avut "privilegiul" sa aud claxoane sau injuraturi in trafic, nu am fost deranjata dimineata de zgomotul picamerelor si nici nu mi s-a furat geanta pe plaja, dupa ce am lasat-o nesupravegheata mai mult de o ora.
La taverenele din Limenas (capitala insulei) am mancat cele mai bune fructe de mare din viata mea si nu am facut toxinfectie alimentara nici la cele mai dosite si uitate de lume terase, asa cum mi s-a intamplat la Mamaia la un hotel de 4 stele. Grecii nu profitau de faptul ca esti strain si nu le cunosti limba si iti dadeau banii inapoi daca ti se intampla sa te incurci in preturile din meniu.
Mi-a fost dat sa vad cele mai frumoase peisaje din viata mea pe care am incercat sa le surprind cu aparatul meu de fotografiat, insa pozele nu redau intocami frumusetea paradisiaca a insulei.
Mi-a fost dor de blog si de voi, cititorii nostri, insa nu de pitipoancele made in Romania pe care am avut ghinionul sa le surprind si pe acolo. Cand ti-era lumea mai draga si incercai sa auzi marea pe o plaja aproape virgina, nu se putea sa nu auzi o injuratura romaneasca menita sa-ti taie cheful de viata. Singura pitzipoanca in slip tanga pe care o mai si deranja sutienul din cand in cand si renunta la el cat ai zice peste, era o blonda care vorbea dulcele grai romanesc. Tot timpul, "divele" de Bucuresti veneau machiate la plaja, impodobite in aur din cap pana la degetul de la picior unde purtau mandre un inelus si cocotate pe tocuri de 10 cm. Erau din cale afara de fericite ca nu mai este nimeni ca ele, dar nu observau ca strainii isi dadeau coate cand aparea care o decolorata cu buze tuguiate si deloc admirativ, asa cum credea individa disperata sa capteze atentia.
Intr-una din zile am luat taxi-vaporasul pana la Makryammos, o statiune privata aflata la 3 km de Limenas unde intrarea costa 3 euro, insa daca veneai dinspre mare, era gratis. Cea mai frumoasa plaja din toata insula aici era. Nisip alb si imaculat, care parea faina cernuta din punga de la aprozar, apa incredibil de curata si un peisaj de vis. Pini care coborau pana aproape de plaja asa incat mai gaseai din cand in cand cate un con de brad printre scoici, stanci impadurite care ieseau din apa si intregeau peisajul...Aici la Makryammos nu erau decat bungalow-uri de 4 stele care erau rezervate majoritatea pentru romani pentru ca in parcare, din 10 masini, 7 aveau numar de Bucuresti. Nu mai are rost sa spun ca erau numai Q7, X5, X6, A8 si etc, spre deosebire de englezi sau polonezi care aveau masini de duzina pe care le lasau cu geamurile deschise si cu motorul pornit.
Seara, cand toata lumea se relaxa dupa o zi de plaja la o plimbare pe jos, pe faleza sau pe stradutele inguste din oras, in cautare de suveniruri, romanul intra cu jeep-ul pana in usa tavernei ca sa nu-si rupa pitzipoanca lui tocurile pe marmura cubica de pe strada. Nu mai spun ca strazile lor erau impecabile. Nu am vazut nici canal sapat, nici conducta sparta, nici muncitori care deranjau linistea prin zgomot de picamer. Nimic. Fiecare coltisor de strada era valofiricat la maxim. Vedeai o cafenea cu 2 mese, o taverna micuta, dar foarte cocheta sau pur si simplu un grec care isi scosese scaunul din casa si admira vanzoleaza de turisti. Nimic tiganesc, nimic manelizat in stil romanesc, nici un kitch care sa deranjeze privirea turistului venit sa se relaxeze pe insula greceasca.
Si acum sa va dau cateva ponturi :)
-- Recomandat este sa va luati cazare in Limenas, care este capitala insulei si care va ofera cele mai multe posibilitati de distractie. Aici se afla portul in care ancoreaza feribotul care va aduce pe insula si tot aici gasiti taxi-boat, un vaporas care va duce (pentru 4 euro dus-intors) la plaja din Makryammos sau Golden Beach (8 euro dus-intors). Plimbarea de 25, respectiv 45 minute merita fiecare banut pentru ca va ofera o panorama a insulei greu de descris in cuvinte. Nu pot spune decat SUPERB!
-- Daca mergeti cu autocarul sau avionul, NEAPARAT sa inchiriati o masina acolo si sa faceti turul insulei. Thasos are o sosea principala asfaltata ca in palma care merge de jur-imprejurul insulei asa ca nu va puteti rataci. Preturile pentru 24 de ore incep de la 25 E si ajung pana la 80 E pentru masinile mari cu 8 locuri, full insurance. Merita sa vizitati orasul Aliki, Limenaria, unde se afla IRIS Gold, o fabrica de bjuterii cu preturi mult mai mici decat in magazinele noastre. Poti cumpara de la argint si pana la aur alb sau galben cu diamante, ceasuri de firma sau diverse accesorii extrem de bine lucrate. In drumul vostru se afla si Manastirea Mihail si Gavril de unde aveti o panorama minunata. Preturile pentru suveniruri sunt mai mari aici decat in oras, dar sapunurile facute de maicute, mierea si dulceturile lor merita toti banii. Din balconul manastirii se vede o plaja aproape virgina, inconjurata de stanci si cu o iesire micuta la mare. Trebuie sa coborati macar jumatate de ora :)
-- Mancarea este foarte buna oriunde te-ai opri. In Limenas sunt cateva taverne la care servesc chelneri romani. Am fost si la celebra Doukas unde te intimpina cu zambetul pana la urechi, faimoasa Geta, o romanca stabilita acolo din '92. Iti da impresia ca este o ruda pe care n-ai mai vazut-o demult si care te imbratiseaza cu drag, fericita ca te revede dupa atata timp. Iti face reducere 10% din nota de plata, primestti un rand de bautura gratis, garnitura la orice ti-ai comanda, salate, inghetata, prajituri, vin...toate din partea casei. Au aici cele mai bune fructe de mare!!! Mix Fish se cheama felul pe care l-am preferat 3 zile la rand, costa 11 euro si se pot satura lejer 2 persoane. Fix langa Doukas se afla Thassian, o taverna concurenta unde te servesc, de asemenea, romani foarte bucurosi sa te vada. Te racoleaza de pe strada si nu se lasa pana nu iti fac cinste macar cu o Cola sau o bere.
--Daca nu vrei sa dai 3 euro pe o bere pe plaja sau 2.50 pe o cola, te poti aproviziona de la supermarket unde preturile sunt de 3-4 ori mai mici. Intrarea este gratis pe plajele private, iar daca vrei sezlong este suficient sa-ti cumperi ceva de baut de la ei, fie si o apa si este gratis. In Golden Beach, pretul pentru 2 sezlonguri cu umbrela si masuta era 7 euro, iar preturile pentru suveniruri mai mici decat in Limenas.

Mai jos puteti asculta o melodie foarte misto cantata de un tip foarte dragut pe care l-am cunoscut de curand, prin intermediul Not Beautiful Enough, o fana inraita ca Greciei ca si mine :)

Ps: pikrodafni inseamna leandru, flori care la ei sunt peste tot

Si inca una foarte tareeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!

13 comentarii:

Zuza O spunea...

Draga mea, bine ai revenit! Cat de frumos ai scris! Poate facem o rubrica de turism, si+asa in viata de zi cu zi scriu foarte multe articole despre destinatii turistice! Ne unim fortele si recomandam cate o destinatie pe saptamana! ;)

SoSheSays spunea...

Super postul tau, l-am citit cu mare drag mai ales ca eu sunt indragostita de Grecia, am locuit acolo in anumite perioade, cel mai mult am stat trei luni. Ma simt acasa acolo si au niste peisaje superbe si oamenii sunt frumosi sau poate ii face mai frumosi peisajul haha.
Prietenul meu e grec si il iubesc foarte mult! :)
Sunt multi romani stabiliti in Grecia, foarte multi si as adauga din pacate. De ce zic din pacate? Pentru ca exact cum ai amintit si tu...multi polueaza cu injuraturile lor, nu stiu cum dar mereu auzeam injuraturi romanesti mai des decat auzeam cuvinte normale romanesti , in Atena cel putin foarte multi...si sincer mereu aveau accent moldovenesc imi cer scuze fata de moldoveni, sunt sigura ca e doar o intamplare dar vreau sa spun ca majoritate romanilor de acolo aveau accent moldovenesc nu stiu daca de la noi sau chiar din Republica Moldova.
Mie mi-e dor de Grecia mai ales acum ca am vazut pozele tale, sunt sigura ca ai avut o vacanta frumoasa. :)

Zuzele spunea...

si eu sunt indragostita de grecia, de la prima vedere care a fost in creta. oamenii sunt frumosi, primitori, buni, dar sinceri, nu ca noi, doar de fatada si imediat ce pleaca turistul il injuram de mama focului. imi place totul...de la muzica si pana la mancarea lor. pana si indicatoarele in limba greaca, ambalajele de la ciocolata, TOT ce are legatura cu grecia. cat despre barbati..ce pot sa spun?! faza cu italienii ca sunt barbati frumosi e un mit! grecii sunt mortali. pe langa faptul ca sunt extrem de prezentabili, sunt foarte ok ca oameni si am auzit ca sunt si foarte buni amanti :) abia astept sa merg din nou vara viitoare! I LOVE GREECE!

SoSheSays spunea...

Hahaha Zuza parcă vorbesc eu când citesc ce ai scris...
Știi cântărețul Michalis Hatzigiannis? Hai spune că da...!!
Dap, grecii sunt buni rău...haha prietenul meu e exemplul perfect :)
Și îmi place și limba foarte mult, am fost la niște cursuri dar tot nu știu cine știe ce.

Zuzele spunea...

nu il stiam, dar l-am ascultat acum si imi place! :) misto grecul, ce sa spun! :) o prietena de-a mea si-a gasit iubirea vietii ei in creta, la seara greceasca :) era dansator, foarte dragut si extrem de bun amant. inainte sa ajungem la restaurant, o englezoaica batrana ne-a spus in autocar: "take care! greeks are the best lovers!" si radea. si chiar asa este! :)) imi place totul la tara lor, iar de peisaje, no comment! au stiut sa-si valorifice la maxim frumusetile naturale! ii admir foarte mult, mai ales ca sunt oameni de nota 10!

Zuza O spunea...

Aoleu, sa specific ca Zuza G este fana barabtilor greci si ca ea a scris textul si comentariile astea "rusinoase", si nu eu (Zuza O, femeie maritata de mai bine de trei ani). Nu de alta, dar blogul asta e citit si de Gabi, sotul meu!!!!!
Deci, punctul meu oficial de vedere: Grecii sunt cei mai naspa, de cate ori am fost in Grecia nu am vazut niciunul frumos si am auzit ca sunt foarte slabi la pat =)))))) (Glumeam)

Anonim spunea...

Super, frumos tot ce ai povestit, aratat, se merita de 1000 de ori sa te duci in grecia decat la noi. Un mic exemplu, sezlongurile, la noi in mamaia la Rex sezlongul pentru o sigura persoana este 30 lei, si nu numai acolo, in toata mamaia servire proasta si preturi cam mari pentru ce se ofera. Distractie placuta celor care se duc in vacanta in curand, peste hotare :)) :D

SoSheSays spunea...

:))))) foarte tare....
Am ceva pentr tine Zuza!
http://living-or-not.blogspot.com/2009/08/o-voce-minunata.html
:)

SoSheSays spunea...

PS : Te-am pus si in blog roll ;)

Zuzele spunea...

@Anonim: da, nu se merita sa cheltuim banii aiurea pe serviciile proaste si scumpe in Romania!
@Beuautiful: Ne-ai pus la blogrrol, ca noi suntem doua Zuze nebunatice (G si O):D

Zuzele spunea...

@Anonim: da, nu se merita sa cheltuim banii aiurea pe serviciile proaste si scumpe in Romania!
@Beuautiful: Ne-ai pus la blogrrol, ca noi suntem doua Zuze nebunatice (G si O):D

Zuzele spunea...

@ Beauty, ms pentru promovare :)
PS: nu stiu cum sa pun link in postare..adica am scris numele tau undeva si as vrea sa poata fi accesat blogul tau printr-un click pe nume...

Anonim spunea...

În ultimii ani, mi-am petrecut concediul în Grecia, îmi este tare dor...am plans citind cele scrise de tine! :)